Aflossingsblij van een aflossingsvrije hypotheek

Home / Hypotheken / Aflossingsblij van een aflossingsvrije hypotheek

Aflossingsblij van een aflossingsvrije hypotheek

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) is een televisiecampagne "aflossingsblij" gestart om mensen die een aflossingsvrije hypotheek hebben afgelost, bewust te maken van hun financiële situatie aan het eind van de looptijd. De DNB gaf eind 2017 al een rapport uit, om deze mensen bewust te maken. Wij leggen u uit wat er komt kijken bij deze hypothecaire lening. En aan wie is deze bewustwording gericht?

Wat betekent aflossingsvrij?

De aflossingsvrije hypotheek is een van de hypotheek soorten, waarbij u afspreekt om na 10-30 jaar de complete lening terug te betalen. Tijdens de looptijd betaalt u wel maandelijks het bedrag van de rente van de lening. Het is belangrijk om bewust te zijn wat een aflossingsvrije hypotheek inhoudt. Het gaat namelijk over een flink bedrag die u in één klap moet terugbetalen.

Wat betekent aflossingsblij?

Wanneer u niet voorbereid bent dan is het waarschijnlijk onmogelijk om al het geld in één keer af te lossen. Met hoge huishoudschulden tot gevolg. En het risico om uw huis te moeten verkopen, om alsnog de totale som van de lening te kunnen betalen. U hoeft zich geen zorgen te maken als u bij De Hypotheek Lounge klant bent. De Hypotheek Lounge is 10 jaar geleden opgericht en heeft tijdens de eerste gesprekken geïnformeerd hoe de risico's geminimaliseerd kunnen worden bij een aflossingsvrije hypotheek. Wij hebben geen risicogroep in onze klantenportefeuille.

Hypotheekadviseurs zullen adviseren om voor te bereiden op het einde van de looptijd. Voor mensen met een aflossingsvrije hypotheek is het namelijk zeer relevant hoe u de hypothecaire lening, inclusief de rente het beste kunt aflossen:

  1. door te sparen,
  2. door te beleggen,
  3. of door tijdens de looptijd van de hypotheek vrijwillig af te lossen.

Aflossen tijdens huizenmarkt 2018

De spaarrente is laag, dus sparen is oninteressant en men kijkt om zich heen waar ze het geld in gaat investeren. Er wordt geadviseerd om het spaargeld in te zetten om de aflossingsvrije hypotheek toch in delen af te lossen vóór het eind van de looptijd. Daardoor is de schuld aan het einde van de hypotheek niet meer zo hoog.

De prijzen in de huizenmarkt zijn enorm toegenomen. Dus de totale hypothekenschuld in Nederland zal ook zijn gestegen, zou u denken! De totale hypothecaire schuld in Nederland blijft echter achter met de stijging van de huizenmarkt prijzen van 2018 (Bron: DNB 2017).

Aflossingsvrije hypotheek verlengen

Het is tegenwoordig verboden om een hypothecaire lening te verstrekken, waarbij er wordt afgelost ná de looptijd. Aflossingsvrije hypotheken zijn dus afgenomen door mensen vóór 2013. Vóór 2013 was deze hypotheek ook interessant, omdat de maandelijkse rente voor een groot aantal jaar vastgezet werd. Daarnaast was de hypotheekrente aftrekbaar van belasting.

Aflossing aan het einde van de hypotheek

Men is dus verplicht om na een aflossingsvrije hypotheek, een nieuwe hypotheek af te sluiten die wél maandelijks afbetaald dient te worden. De aflossingsvrije hypotheek loopt vooral bij 40ers, 50ers en 60+. Vooral starters kiezen tegenwoordig voor de annuïteitenhypotheek (Bron: DNB Overzicht Financiele Stabiliteit 2017).
Op het begin is het maandelijkse rentepercentage hoog, want dit is een percentage van de lening. Het gedeelte van de lening dat is afgelost wordt afgetrokken van de totale lening. Dus het percentage rente van de lening daalt ook in de loop van de aflossing.

Wilt u advies van onze hypotheekadviseurs over wat u het beste kunt doen na de aflooptijd van uw hypotheek?
Of wilt u weten wat u tijdens de looptijd al kunt voorbereiden?
Bel ons voor een financieel advies voor u, en uw gezin! Of als u graag langs wilt komen, zijn wij bereikbaar op vier locaties in Noord-Brabant: Waalwijk, Dongen, Tilburg en Oosterhout.</em

Deel dit bericht

Bel ons nu!