Hoeveel kan ik lenen voor een hypotheek in 2019?

Home / Hypotheken / Hoeveel kan ik lenen voor een hypotheek in 2019?


Wat wijzigt er in 2019? In dit artikel vertellen wij de nieuwe hypotheek normen en hoe u zelf uw maximale hypotheek kunt berekenen. Vooral starters en middeninkomens hadden het afgelopen jaar moeilijk om aan een huis en aan een hypotheek te komen. De kloof tussen de huizenprijzen en inkomens werd steeds groter. Starters vielen buiten de boot, door een toenemende krapte, de stijgende prijzen en de strengere hypotheekregels. Het gestegen nettoloon en de nieuwe hypotheeknormen zou het voor middeninkomens gemakkelijker moeten maken. Daarover lees je meer in dit artikel.

Hypotheek normen 2019


Mensen in Nederland met middeninkomens gaan er in 2019 op vooruit. Daardoor kunnen middeninkomens een hogere hypotheek aanvragen. Het NIBUD heeft veel onderzoek verricht naar het financieel gedrag van Nederlandse huishoudens. Dit adviesorgaan heeft de nieuwe normen van 2019 berekend en het adviesverslag bij de Tweede Kamer ingediend. Het rapport is op 30 oktober 2018 aan de Tweede Kamer aangeboden.


Een reeds bekende norm in 2019 is al in 2018 ingegaan. Vorig jaar is het maximale leen percentage gedaald naar 100%. De maximale hypotheek is 100% van je woningwaarde en niks daar boven. Dit betekent dat je niet méér kunt lenen dan de waarde van je nieuwe huis. Dit is een norm die in het regeerakkoord tot en met 2021 is vastgesteld.


 


Uw persoonlijke situatie is het allerbelangrijkste


Het blijft heel belangrijk voor u en voor De Hypotheek Lounge om goed naar uw individuele situatie te kijken. Wat wij maximaal mogen uitlenen volgens de tabellen is niet altijd passend bij uw voorkeuren en uw uitgavenpatroon. Contacteer ons en wij geven u een passend advies!


Maatwerk is noodzakelijk. Wilt u toch een indicatie dan hebben wij een tool om te berekenen hoeveel u maximaal kunt lenen in 2019 afhankelijk van de belangrijkste persoonlijke factoren. Uw inkomen bepaalt hoeveel hypotheek u kunt krijgen. Daarbij kunnen wij u helpen met alle zaken die niet zomaar onder een noemer vallen. Uw situatie is uniek en daarom verdient u een persoonlijk advies waar u zich prettig bij voelt.


U klikt op de onderstaande link voor een indicatie van het maximale hypotheekbedrag.

Bereken zelf hoeveel u kunt lenen


Hoeveel u kan lenen, wordt bepaald aan de hand van uw bruto jaarinkomen, maar ook dat van uw partner, eigen geld, de koopsom van de woning en de soort woning. De waarde van het huis dat u wilt kopen, bepaalt hoeveel hypotheek u krijgt. Uw woning is namelijk het onderpand van uw hypotheek.


Bent u in loondienst, ZZP’er of gaat u met pensioen? Een hypotheek is maatwerk. Dus ook hóe u uw geld verdient, kan invloed hebben op het bedrag dat u kunt lenen. Daarnaast wordt er ook gekeken naar de soort hypotheek die voor u geschikt is en naar de actuele rentes van 2019.


Waarom is de hypotheekrente laag?In tijden van onzekerheid zal de hypotheekrente laag blijven, om koopkracht te vergroten en om sparen minder aantrekkelijk te maken. Daarnaast is het een strategische zet van de Europese Centrale Bank voor de volgende investeringsdoeleinden:  1. Europa wordt aantrekkelijk voor buitenlandse beleggers

  2. Lenen is aantrekkelijker, omdat er een kleiner percentage rente over die lening moet worden terugbetaald.


Stijging huizenprijs vlakt af in 2019


De stijging van de huizenprijzen zal ook in 2019 door gaan. Echter gaat de stijging minder hard dan vorig jaar. De stijging begint af te vlakken. Doch, het einde van de huizenmarktprijsstijging is nog niet in zicht.


Het blijft heel belangrijk voor u en voor De Hypotheek Lounge om goed naar uw individuele situatie te kijken. Uw situatie is uniek en daar hoort een passend advies bij. Hierbij helpen wij u graag. Contacteer ons voor een hypotheekadvies op maat.

 

 


Deel dit bericht

Bel ons nu!