Hypotheek oversluiten of omzetten

 

Het oversluiten van een hypotheek of het omzetten van een hypotheek zijn twee verschillende dingen. Bij het oversluiten van een hypotheek kun je overstappen naar een andere hypotheekverstrekker. Bij het omzetten van een hypotheek sluit je een nieuwe hypotheek af bij dezelfde geldvertrekker.

Hypotheekrente vergelijken

De gemiddelde hypotheekrente is sinds 2006-2008 gehalveerd en menig huiseigenaar heeft nog steeds een lopende hypotheek met een relatief hoog rentepercentage. Een lagere hypotheekrente betekent lagere maandlasten.  “Nu een lichte opgang dreigt, kijken veel mensen met een oudere hypotheek en hogere rente of ze misschien nog net kunnen oversluiten”, aldus de Telegraaf.

Heb jij last van jouw oude hoge hypotheekrente? Tijd om daar verandering in te brengen. In dit artikel bespreek ik wat de mogelijkheden zijn om je hypotheek aan te passen. Dit kan dus ook wanneer je hypotheekvrije periode nog niet is ingegaan, maar wanneer de hypotheek midden in een rentevaste periode loopt.

De meest actuele rentes vindt u terug in ons overzicht met hypotheekrentes. Wij hebben een overzicht voor je gemaakt om de hypotheekrente vergelijken.

Hypotheek oversluiten kosten

Echter is het belangrijk niet te vergeten te berekenen welke kosten er nog bij komen bij het oversluiten. Denk aan notariskosten of een oversluitboete.

Bij het oversluiten van een hypotheek wordt er een boete in rekening gebracht voor de misgelopen rente inkomsten. Bij het omzetten van een hypotheek zijn geen notariskosten verschuldigd. Toch kunnen er soms kosten gerekend worden, zoals transactiekosten en instapkosten.

Voordelen hypotheek oversluiten

Oversluiten is daardoor vooral interessant bij hypotheken waarvan de resterende rentevaste termijn nog zo’n vijf jaar vaststaat. Loopt de rentevaste periode van een hypotheek langer dan vijf jaar door, dan wegen de hoge oversluitkosten en boeterente meestal niet op tegen de lagere maandlasten.

Financieren van een verbouwing

Wil je extra bestedingsruimte voor je verbouwing of andere een investering ? Dan is oversluiten van hypotheek een goede optie. Je kunt dan een hypotheek gebruiken bij het realiseren van de verbouwing.
Dus wanneer je een hypotheek oversluit, dan kun je rente besparen met een nieuwe hypotheek én je hebt meer bestedingsruimte voor het verbouwen van jouw huis.

Je zou een tweede hypotheek kunnen nemen óf je sluit je gehele hypotheek over naar één andere hypotheek met meer bestedingsruimte. Dit is natuurlijk alleen gunstig als de hypotheekrente lager is bij een andere hypotheek.

Hypotheek oversluiten

Dus als je goedkoper wilt wonen, meer zekerheid wilt en wanneer de oversluitboete lager is dan de kosten die je maakt, dan is een hypotheek oversluiten een goede optie.

Vraag ons om advies, want wij helpen je graag verder met deze belangrijke keuzes!