Bij een aflossingsvrije hypotheek lost u gedurende de looptijd uw hypothecaire geldlening niets af. Elke maand betaalt u een vast bedrag dat bestaat uit rente. De bruto lasten zijn gedurende de looptijd gelijk. U lost de hypotheek af bij verkoop van de woning door de verkoopopbrengst of eigen middelen. Deze hypotheekvorm kan in sommige gevallen worden meegenomen vanuit een oude hypotheek. Een nieuwe Aflossingsvrije hypotheek afsluiten is dan niet mogelijk.

Voordelen aflossingsvrije hypotheek

  • Lage maandlasten
  • Niet (verplicht) aflossen tijdens looptijd

Nadelen aflossingsvrije hypotheek

  • Maximale aflossingsvrije hypotheek is vaak slechts 50% van de marktwaarde van de betreffende woning
  • Volledige schuld staat aan het eind van hypotheek nog open
  • Risico dat aan het einde van de hypotheek niet of niet volledig afgelost kan worden uit de verkoopopbrengst (bijvoorbeeld wanneer de woning of het kantoorpand minder waard is geworden)

Verschillen met andere hypotheken

Bij een aflossingsvrije hypotheek lost u tijdens de hypotheek niet af, enkel in een keer aan het einde. Dit brengt veel risico’s met zich mee. Het verschil met andere hypotheken is dan ook groot en deze vorm van hypotheek brengt veel risico’s met zich mee, voor zowel de hypotheeknemer als hypotheekgever. Laat u hierover dus goed adviseren.

Aflossingsvrijehypotheek afsluiten?

Heeft u interesse om een aflossingsvrije hypotheek af te sluiten, of wilt u eerst meer informatie over een aflossingsvrije hypotheek? Neem dan vrijblijvend contact op met De Hypotheek Lounge. Wij adviseren u graag over alle voor- en nadelen en de beste hypotheek die past bij uw situatie.