Hypotheekrente 2019; de verwachtingen op een rij

Home / Hypotheken / Hypotheekrente 2019; de verwachtingen op een rijDe hypotheekrente stond in 2018 historisch laag, maar wat zijn de verwachtingen en voorspellingen voor 2019? Kunt u ook dit jaar weer lagere maandlasten verwachten of is de hypotheekrente in 2019 al gestegen?


Hoe wordt de hoogte van de hypotheekrente bepaald?


De Europese Centrale Bank gebruikt de rente als middel om de economie te stimuleren. De laatste keer dat de ECB de rentetarieven heeft gewijzigd is na de bankencrisis. Tijdens de kredietcrisis lag de economie stil. Men gaf geen geld uit, consumenten kochten niks. Omdat er geen vraag was naar producten noch diensten, verloren mensen hun baan.


De ECB heeft de rente toen zodanig laag gezet én leningen opgekocht, dat het sindsdien aantrekkelijk is om geld te lenen. De “gewone” banken maken minder kosten voor het geld dat ze zelf in bezit hebben. Banken zijn vrij om hun eigen hypotheekrentes te bepalen. Dit doen ze op basis van hun verwachtingen van de economische ontwikkeling. En de lage rentekosten rekenen ze door aan de consument.
Aan de andere kant is de spaarrente bijna 0%, waardoor sparen niet aantrekkelijk is.


Met deze interventie van de ECB is sparen niet aantrekkelijk en kan men gemakkelijk geld lenen, en daardoor weer geld besteden aan producten, diensten én huizen. Dus dankzij een lage rentestand werd lenen aantrekkelijk en kwam de economie weer langzaam op gang.


Verwachting hypotheekrente 2019


De hypotheekrente is nog steeds laag in 2019. Net zoals de spaarrente, resulteert een lage hypotheekrente in een grotere vraag naar het afsluiten van hypotheken. Men heeft vertrouwen genoeg dat ze een huis en hypotheek kunnen aflossen, dankzij de lage rente en lage schuld.
De hypotheekrente zal naar verwachting tot de zomer van 2019 op het huidige lage niveau blijven van ongeveer 1,69%. Daarmee lijkt de hypotheekrente het laagste punt te hebben bereikt. Tien jaar geleden waren er rentes van 4-5%.


Gaat de rente omhoog in 2019?


De ECB maakt geen haast met het verhogen van de rente. Het herstel in de eurozone gaat langzaam. De verwachting is dat een renteverhoging pas in het najaar van 2019 in beeld komt. Een licht oplopende hypotheekrente is het meest waarschijnlijke scenario. Als het er in 2019 al van komt, zal de rente in kleine stappen verhoogd worden. De korte hypotheekrente zal voorlopig stabiel blijven. De hypotheekrente tarieven van 10 jaar vast of langer, zullen in de loop van 2019 licht gaan stijgen.


Is uw hypotheek up to date?


Huizenprijzen zijn flink gestegen. De rentes zijn laag. In 2019 zijn er nieuwe hypotheeknormen. Is uw hypotheek nog up to date? Of heeft u overwaarde? Dan kan u bij oversluiten uw hypotheek verhogen en alles of een deel van die overwaarde opnemen. Voor bijvoorbeeld de verbouwing die u al heel lang wilt doen? We helpen u graag, vul het inventarisatieformulier in :


Inventarisatie hypotheek die bij u past


Hierin nemen we mee hoe lang uw hypotheekrente nog vaststaat, hoe hoog de rente is die u nu betaalt en wat de huidige marktwaarde is van uw huis. Ook uw persoonlijke situatie speelt natuurlijk een belangrijke rol. Door het invullen van het inventarisatieformulier van De Hypotheeklounge kunnen wij u adviseren over een optimale afstemming tussen uw huidige en gewenste situatie, en de daarbij behorende mogelijkheden. Wij kijken naar risico’s en kansen en bouwen een cliëntprofiel voor u.

Deel dit bericht

Bel ons nu!